Q5.C was primarily developed as
a) System programming language
b) General purpose language
c) Data processing language
d) None of these.
Answer: A
Q6.Low level language is .?
a) Human readable like language.
b) language with big program size.
c) language with small program size.
d) Difficult to understand and readability is questionable.
Answer: D
Q7.High level language is a .?
a) Human readable like language.
b) language with big program size.
c) language with small program size.
d) language which is difficult to understand and not human readable.
Answer: A
Q8.Choose correct in case of C language.
a) Object Oriented language
b) Procedural language
c) Bit level language
d) Functional programming
Answer: b
Q9.BCPL Language is also called..?
a) C Language
b) B Language
c) D Language
d) None of these
Answer: D
B language is successor of BCPL ( Basic Combned Programming Language ). B language was invented by Ken Thomson.
Q10.Which Committee standardize C Programming Language ?
a) ANSI
b) ISO
c)W3C
d) TRAI
Answer: A
Q11.Ritchie and Brian Kernighan jointly carried out the development of C and that version is ________ .
a) K&R C
b) ANSI C
c) C99
d) R&K C
Answer: A
Q12.Who was Creator of B Language , which inspired Dennis Ritchie to create Strong Procedural Language called C ?
a) Ken Thompson
b) Thomas E. Kurtz
c) John W. Backus
d) Brian Kernighan
Answer: A
Q13. The Inventor of C language ,Dennis Ritchie Was _________ ?
a) British
b) Canadian
c) American
d) Russian
View Answer
Answer: C
Q14.____________ is Full Name of Dennis Ritchie ?
a) Dennis Drew Ritchie
b) Dennis George Ritchie
c) Dennis MacAlistair Ritchie
d) Dennis Bill Ritchie
Answer: c
Q15.C language was primarily invented to develop __________ Operating System.?
a) Android
b) Linux
c) Windows
d) Unix
View Answer
Answer: b
Q16.In The Year _______ C language was invented.?
a) 1972
b) 1973
c) 1972
d) 1990
Answer: A
Q17.What is the range for integer for 16-bit?
a) -32768 to 32767
b) 3.4e38 to 3.4e38
c) -32767 to 32768
d) -32668 to 32667
Answer: A
Explanation: In a 16 Bit C compiler we have 2 bytes to store an integer, and 1 byte for a character. For unsigned integers the range is 0 to 65535. For signed integers the range is -32768 to 32767. For unsigned character, 0 to 255
Q18.A C variable cannot start with
a) A number
b) A special symbol other than underscore
c) Both a & b
d) An alphabetv
Answer: C
Q19.What value will be return to the operating system upon the successful completion of a c program?
a) 1
b) -1
c) 0
d) 2
Answer: C
Q20.What is true for declaration and a definition of a variable in C?.
a) There is no difference between them.
b) oth can occur multiple times, but a definition must occur first.
c) Both can occur multiple times, but a declaration must occur first.
d) A declaration occurs once, but a definition may occur many times.
e) A definition occurs once, but a declaration may occur many times.B
Answer: d
Q21.Which are the following is part of C program?
a) Functions
b) Variables
c) Statements
d) All of the above
Answer: D
Q22.What is an Identifier in C Language.?
a) identifier is Name of a Function or Variable
b) Macros Names
c) Name of Structure or Union
d) All the above.
Answer: d
Q23.C Programs are used in .?
a) Any Electronic device
b) Washing machine
c) Operating System.
d)Fridge, Microwave Ovens
e) All the above.
Answer: e
How many total numbers of Keywords present in C Language .?
a) 32
b) 34
c) 66
d) 60
Answer: a
Q25.Every statement in C ends with________
a) Colon :
b)Semicolon ;
c) Period . (dot symbol)
d) None of the these.
Answer:b
Q26.Which one of the following is invalid return type in C?
a) char *
b) struct
c) void
d) none of the mentioned
Answer: d
Q27.What are the the standard header file is used for output and input in C.
a) <stdio.h>
b) <stdlib.h>
c) <math.h>
d) <stdarg.h>
Answer: a
Q28.Which Famous Programming Books author was Denis Ritche?
a) Learn C Step By Step
b) C Programming and Techniques
c) The C Programming Language
d) Thinking in C
Answer:c
Previous Topic:-->>Case Study || Next topic:-->>Operators MCQ in C.